27 augusti 2011

TED talk: 5 ways to listen - Julian Treasure
Vad Julian Treasure säger är att vi håller på att förlora våran förmåga att lyssna. Istället för att sitta uppmärksamt och lyssna spelar vi in saker, skriver ner, filmar eller antar att andra ska lyssna åt oss. Vi har slutat vara uppmärksamma när folk pratar och vi har slutat uppskatta tystnad.

Julians TED talk fick mig att tänka på en hemsida som min kompis visat för mig som heter "the quiet place" (länk: http://amitaytweeto.com/thequietplace/) som går ut på att man ska tid till att bara ha det helt tyst, inga höga ljud, inga stora bokstäver, inga mobiltelefoner och inga notifications från facebook som ploppar upp och stör en. Man ska ta tid till sig att koppla av och bara njuta av lugnet och tystnaden för en stund.

Jag kan själv hålla med om att vi slutat uppskatta tystnaden, för aldrig att jag skulle sitta på tunnelbanan eller promenera hem i tystnad. Jag måste alltid ha musik att lyssna på, någon att prata med eller någonting att göra. Jag kan aldrig sitta där och bara lyssna på tystnaden eller alla ljud som finns omkring mig. Tystnaden stör mig, den gör mig uttråkad och jag har svårt för att ha det tyst under en lång tid. Det kan till och med göra mig ledsen eller lite mulen av att ha det tyst för länge, det får mig att känna mig som att jag är helt ensam.

Tystnad mellan två personer som inte känner varandra är oftast pinsam och att ta steget till att kunna sitta i tystnad utan någon som helst pinsamhet är ofta ett stort steg. Men när man kan sitta i tystnad med en person, bara sitta utan att göra något annat, då känner man sig så otroligt trygg.

Det är konstigt att något så simpelt som tystnad kan få oss så obekväma och att det kan ha så stor betydelse. Men även om jag kan känna mig både obekväm och ledsen på grund av tystnad så måste jag erkänna att det kan vara rätt skönt att bara få ha det helt tyst ibland.

2 kommentarer:

  1. Jag hittar ingen "följaknapp" på din blogg? Är det du som har nån särskild inställning eller jag som bara är blind?

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://idontspeakswedish.blogspot.com

      Radera